2016. ápr 19.

Egyél mások otthonában, akár két előadás között!

írta: UniStreetFood
Egyél mások otthonában, akár két előadás között!

Brutálisan jó gondolat a Yummbertől!

Baromi jó ötlet, innovatív és külföldön teljesen sikeres gondolatok mintájára szőtték a Yummber világát. Egyetemistáknak kifejezetten kedvező!

yum1.jpg

A Yummber egy 2015 őszén indult új magyar közösségi vendéglátó rendszer, amely az otthonukban főző, és ételeit másokkal megosztani hajlandó háziaknak kínál kiegészítő jövedelmet – és a városban a régi-új ízeket kereső embereknek ajánl olyan lakásokat, ahol barátságos környezetben egy jót reggelizhetnek, ebédelhetnek vagy vacsorázhatnak.

Talán hallottatok már az új közösségi megosztási mozgalom munkalehetőségeiről (sharing economy) – vagy ha nem, akkor most épp itt az ideje: a viszonylag újnak nevezhető iparág két legismertebb és legnagyobb szereplője az Airbnb, amely magán ingatlanokat ad bérbe rövidebb időre, és az Uber városi taxi. Mindkét rendszer már Magyarországon is elterjedt. Cégük az autó-megosztás és az ingatlan-megosztás hihetetlen népszerűségét továbbfejlesztve, a közösségi étel-megosztást vezette be tavaly a magyar piacra.

untitled-1.jpg

Amit még érdemes tudni a Yummberről:

Ki és hogyan fizet a kajáért? Hogyan és mennyi pénz jut el a főző háziasszonyokhoz?

Mindig az fizet, aki enni kap, és mindig fizetséget kap, aki enni ad.

A Yummber működteti azt az elszámolási rendszert, ami kizárja, hogy bárki pórul járhasson. A vendégektől az ételért járó költségtérítést az étkezés után közvetlenül a megadott bankkártyáról szedi be a rendszer. A vendéglátók esetében pedig a nekik járó pénz a Yummber rendszeren keresztül heti rendszerességgel, mindig a hét első munkanapját követő harmadik munkanapon, pontosan érkezik meg, egy elszámolással, amit szintén a Yummber küld el.

 

Miben hasonlít a Yummber az AirBnB-re és az Uberre?

A nyitott szellemiségben, az egymás iránt érzett szolidaritásban. Az ő vezérgondolatuk is hasonló, mint a miénk: ne elsősorban ebből akarj megélni, de ha van kihasználatlan szobád, ha van egy kihasználatlan autód, és szeretnél másoknak segíteni, szeretnéd, ha mások olcsóbban hozzájutnának egy tál ételhez, akkor te vagy a mi emberünk! Mi is, mint sok más hasonló szolgáltató, az úgynevezett „sharing economy” –közösségi megosztó – rendszerben működünk, amelynek lényege, hogy olyan dolgokat is használhatsz és élvezhetsz, amelyek nincsenek a birtokodban. Így pedig olyanok is hozzájuthatnak változatos módon egy tál finom ételhez, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak, hogy étterembe járjanak.

8977443_223839_c867dcd329abcb6b00c987b0ea660858_wm.jpg

Hogyan tudsz csatlakozni, ha enni szeretnél? Mik a feltételek?

Töltsd le az alkalmazást a Google Play Store-ból, illetve az App Store-ból. Add meg a profiladataidat, a személyes gasztro-ízlésedet, és persze a bankkártyád adatait, s már mehetsz is enni. Közben pedig ne feledd: téged, mint vendéget is értékelnek azok, akiknek a főztjét eszed.

Honnan tudhatod, hogy ha odamész valahova, akkor ott tényleg kaját kapsz, miközben már le is szedik a pénzt a kártyádról?

Addig nem szedi le senki a pénzt a kártyádról, amíg nem értél oda, és személyesen meg nem győződtél arról, hogy tényleg enni kapsz.

Ételallergiád van, vagy nem ehetsz cukrot, lisztet, tejet, stb. Hogyan tudsz így bejelentkezni valakihez, aki főz?

A gasztro-ízlésed beállításánál azt is meg tudod adni, hogy mire vagy allergiás, és mit nem szabad enned. Az olyan konyhák, amelyek nem tudják az allergiás igényeket teljesíteni, meg sem jelennek a térképeden, de ne felejtsd el, hogy nem profik főznek, és csak saját felelősségedre vállald ezt a kalandot.

Miért azzal végződik a regisztráció, hogy megadod a bankkártya-adataidat?

A rendszerben nincs készpénzes tranzakció. Ez a te kényelmedet is szolgálja és megóvja a konyhákat is a nem-fizető szélhámosoktól. Bennünk ugyanúgy megbízhatsz, mint bármelyik internetes áruházban vagy moziban ahol kártyával fizetsz. Az pedig a te kényelmedet szolgálja, hogy nem kell minden alkalommal bepötyögnöd a kártya adataidat, hanem csak egyszer kell megadnod. 

Baromi jó megoldásnak tartom, hogy az embereket, kultúrákat, konyhákat összébbhozzuk, és aki teheti próbálja ki mert brutálisan megéri, miközben várost is lát az ember egy-egy étkezés alkalmával.

facebook: https://www.facebook.com/yummber
weblap :   http://yummber.net/hu/

 

 

Szólj hozzá

budapest belváros ebéd yummber